Als werkgever wil je een gezonde en productieve werkplek bieden. Toch zien we in Nederland steeds vaker dat medewerkers uitvallen door beroepsziektes, zoals burn-out, RSI of gehoorschade. Beroepsziektes vormen een gezondheidsrisico voor medewerkers én leiden tot hoge kosten voor werkgevers door verzuim en vervangend personeel. In dit artikel bespreken we wat beroepsziektes zijn en hoe je ze kunt voorkomen.
Wat zijn beroepsziektes?
Beroepsziektes zijn aandoeningen die het gevolg zijn van werk gerelateerde factoren, zoals fysieke belasting, langdurige stress of blootstelling aan schadelijke stoffen. Denk hierbij aan:
- Burn-out: Door hoge werkdruk en gebrek aan herstelmomenten.
- RSI (Repetitive Strain Injury): Door langdurig en herhaaldelijk dezelfde beweging maken.
- Gehoorschade: Door werken in een lawaaiige omgeving zonder adequate bescherming.
Als werkgever heb je een zorgplicht bij beroepsziektes
Vanuit de Arbowet heb je als werkgever een zorgplicht om beroepsziektes te voorkomen. Je moet zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Ook moeten beroepsziektes altijd melden bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Meestal doet een bedrijfs- of verzekeringsarts dit.
Dit kun je als werkgever doen tegen beroepsziektes
Het voorkomen van beroepsziektes begint met een proactieve aanpak. Hier zijn vijf praktische stappen die je kunt nemen:
1. Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) uitvoeren
Breng alle gezondheidsrisico’s van je organisatie in kaart en stel een plan op om deze te verminderen. Je arbodienstverlener kan hier eventueel bij helpen.
2. Ergonomisch verantwoorde werkplekken inrichten
Zorg voor verstelbare bureaus, ergonomische stoelen en hulpmiddelen zoals polssteunen.
3. Werkdruk en stress verminderen
Introduceer flexibele werkroosters, regelmatige pauzes en mogelijkheden voor ontspanning.
4. Beschermende middelen verstrekken
Denk aan gehoorbescherming in lawaaiige omgevingen of ademhalingsmaskers bij blootstelling aan schadelijke stoffen.
5. Voorlichting en training geven
Informeer medewerkers over gezondheidsrisico’s en hoe ze deze kunnen minimaliseren. Bijvoorbeeld via workshops of e-learnings.
Interessant: de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU)
Zware beroepen vragen veel van mensen. De RVU-regeling helpt werkgevers om medewerkers eerder te laten stoppen met werken. Je kunt een uitkering afspreken met een medewerker die bijna met AOW gaat. Dit mag tot drie jaar voor de AOW-leeftijd. Vooral sectoren zoals de bouw, schoonmaak en zorg maken hiervan gebruik.
Van 2021 tot en met 2025 geldt een speciale vrijstelling. Je hoeft dan geen extra belasting (52%) te betalen over deze uitkering, zolang je je aan de regels houdt. Je kunt de regeling opnemen in de cao of zelf afspraken maken binnen je organisatie. Na 2025 komt er waarschijnlijk een nieuwe, vaste regeling voor mensen met een zwaar beroep.
Lees hier meer over de RVU-regeling, de voorwaarden en de vrijstelling.
Schakel hulp in van Be Suitable
Wil je samen met ons werken aan het voorkomen van beroepsziektes? Neem gerust contact met ons op via dit formulier of 033 – 330 26 93. Dan kijken we graag wat we voor je kunnen betekenen.
Disclaimer: aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.
0 reacties