Actievere rol voor werknemers bij WIA-aanvraag

5-06-2024 | Actualiteiten

2 min. lezen

Sinds 8 april 2024 is het WIA-aanvraagformulier van UWV verbeterd. Werknemers kunnen nu zelf documenten uploaden in het formulier. Ook de werking van het formulier wordt beter uitgelegd. Deze wijzigingen heeft UWV doorgevoerd zodat de afhandeling van een WIA-aanvraag sneller en soepeler verloopt.

Werknemers kunnen nu zelf documenten uploaden

Voorheen konden werknemers hun WIA-aanvraag wél zelf indienen. Maar moesten ze de benodigde documenten, zoals het re-integratieverslag, aan jou of de arbodienst geven om deze naar UWV te sturen.
Dankzij de wijziging kunnen werknemers nu zelf documenten uploaden in het vernieuwde WIA-aanvraagformulier. Dit maakt het proces dus een stuk efficiënter. Want werknemers hoeven niet meer te wachten tot de documenten via jou verstuurd worden. Hierdoor voorkom je vertraging.

Uitleg over WIA-aanvraagformulier verbeterd

UWV heeft de uitleg over het WIA-aanvraagformulier verbeterd. Hierdoor is het duidelijker in welke situaties een werknemer met dit formulier een WIA-uitkering aanvraagt en welke documenten hij of zij moet meesturen. Ook zijn de vragen verduidelijkt. Dit helpt je werknemers bij het invullen.
 

Een WIA-casemanager kan je helpen bij het voorkomen van WIA-instroom. Maar ook bij het stimuleren van WIA-uitstroom. 

Medische informatie uploaden

Bij het vernieuwde WIA-aanvraagformulier kan ook medische informatie worden geüpload. Dit zijn vertrouwelijke gegevens over een werknemer. Daardoor is het niet meer mogelijk om de ingevulde gegevens tussentijds op te slaan. Het is voor je werknemer dus belangrijk om genoeg tijd te nemen om het formulier in één keer in te vullen en om de bijlagen vooraf klaar te leggen.

Maak duidelijke afspraken met je werknemers

Werknemers krijgen een actievere rol bij hun WIA-aanvraag. Dit betekent dus ook dat je als werkgever duidelijk met je werknemer moet bespreken wie welke documenten gaat uploaden.

Heb je vragen over de WIA?

Aarzel niet om contact op te nemen met onze casemanagers. Zij weten alles over de WIA en nieuwe ontwikkelingen bij UWV. Je kunt ons bereiken via 033 – 330 26 93, mail@besuitable.nl of dit contactformulier op onze website.

Redactie Be Suitable

Redactie Be Suitable

Auteur

De redactie van Be Suitable verzamelt, samen met de experts van Be Suitable, relevante informatie uit de markt.

Gerelateerde artikelen

Inzicht in WW en WIA: wat moet je weten als werkgever?

Inzicht in WW en WIA: wat moet je weten als werkgever?

Als werkgever is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regelingen rondom werkloosheid en arbeidsongeschiktheid, zoals de WW (Werkloosheidswet) en WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). In deze blog leggen we uit wat het verschil is tussen deze twee en hoe ze elkaar versterken.

Wat kost ziekteverzuim per medewerker per dag?

Wat kost ziekteverzuim per medewerker per dag?

Als werkgever weet je dat ziekteverzuim en vooral langdurig verzuim een grote impact heeft op je bedrijf. Maar wat kost ziekteverzuim nu precies per dag? In deze blog zetten we de kosten voor je op een rijtje en geven we een duidelijk overzicht van de verschillende factoren die een rol spelen. Zo krijg je een beter beeld van de totale kosten.

Wat zijn je rechten als werkgever bij verzuim?

Wat zijn je rechten als werkgever bij verzuim?

Als werkgever krijg je te maken met verzuim wanneer een werknemer ziek is en niet kan werken. Het is belangrijk om te weten wat je rechten en plichten zijn volgens de arbeidswetgeving en de Wet arbeidsomstandigheden (Arbowet). We leggen uit wat je als werkgever moet doen en wat je rechten zijn bij verzuim.

0 reacties