Nieuwe maatregel Praktisch beoordelen vanaf 1 juli 2024

27-06-2024 | Actualiteiten, Blog

2 min. lezen

Vanaf 1 juli 2024 gaat de nieuwe maatregel Praktisch beoordelen in. Deze maatregel is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen om de achterstanden bij UWV te verminderen, zoals ook de 60+ regeling.

Huidige regels

Nu kunnen werknemers die langdurig arbeidsongeschikt raken een WIA-uitkering aanvragen. Hierbij worden zowel een theoretische als praktische beoordeling uitgevoerd als er nog inkomsten uit arbeid zijn. De mate van arbeidsongeschiktheid bepaalt of iemand een WIA-uitkering krijgt. 

Wat verandert er?

Vanaf 1 juli 2024 wordt de mate van arbeidsongeschiktheid beoordeeld op basis van de feitelijke verdiensten van werknemers. De theoretische schatting  wordt dan achterwege gelaten wanneer een praktische beoordeling mogelijk is. Het is een tijdelijke maatregel voor 3 jaar.

Praktisch beoordelen: Wat houdt het in?

Met deze maatregel wordt alleen gekeken naar de feitelijke verdiensten van de werknemer. De arbeidsdeskundige beoordeelt de belasting van de feitelijk uitgevoerde werkzaamheden in kaart. De regels hiervoor blijven hetzelfde:

– Het werk moet passend zijn.
– De verdiensten moeten representatief zijn.
– De werkzaamheden moeten duurzaam verricht kunnen worden.

Staat vast dat de werknemer is hervat in praktische arbeid die voldoet aan de (wettelijke) criteria? Dan beoordeelt de verzekeringsarts of er sprake is van arbeidsongeschiktheid voor de laatst uitgevoerde arbeid als gevolg van ziekte, gebrek of zwangerschap/bevalling. Vervolgens beoordeelt de verzekeringsarts of de hervatte arbeid de belastbaarheid overschrijdt. De arbeidsdeskundige voert ten slotte de praktische schatting uit op basis van de werkelijke loonwaarde.

Deze nieuwe werkwijze geldt voor:

– WIA-claimbeoordelingen
– Herbeoordelingen
– Beoordelingen van herleving van een beëindigd WIA-recht
– Beoordelingen van het later ontstaan van een WIA-recht

Hulp nodig? Be Suitable staat voor je klaar

Heb je vragen of wil je een specifieke casus bespreken met een juridisch consultant? Neem dan gerust contact met mij op via 033 – 330 26 93 of via mail@besuitable.nl.

Laura Kelder-Hendriks

Laura Kelder-Hendriks

Auteur

Laura is juridisch consultant bij Be Suitable. Zij ondersteunt werkgevers in hun (rechts)positie en gaat altijd op zoek naar oplossingen door wet- en regelgeving op de juiste manier te interpreteren.

Gerelateerde artikelen

Inzicht in WW en WIA: wat moet je weten als werkgever?

Inzicht in WW en WIA: wat moet je weten als werkgever?

Als werkgever is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regelingen rondom werkloosheid en arbeidsongeschiktheid, zoals de WW (Werkloosheidswet) en WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). In deze blog leggen we uit wat het verschil is tussen deze twee en hoe ze elkaar versterken.

Wat kost ziekteverzuim per medewerker per dag?

Wat kost ziekteverzuim per medewerker per dag?

Als werkgever weet je dat ziekteverzuim en vooral langdurig verzuim een grote impact heeft op je bedrijf. Maar wat kost ziekteverzuim nu precies per dag? In deze blog zetten we de kosten voor je op een rijtje en geven we een duidelijk overzicht van de verschillende factoren die een rol spelen. Zo krijg je een beter beeld van de totale kosten.

Wat zijn je rechten als werkgever bij verzuim?

Wat zijn je rechten als werkgever bij verzuim?

Als werkgever krijg je te maken met verzuim wanneer een werknemer ziek is en niet kan werken. Het is belangrijk om te weten wat je rechten en plichten zijn volgens de arbeidswetgeving en de Wet arbeidsomstandigheden (Arbowet). We leggen uit wat je als werkgever moet doen en wat je rechten zijn bij verzuim.

0 reacties