Alles over eigenrisicodrager zijn voor de WGA

29-05-2024 | Wet Verbetering Poortwachter

2 min. lezen

Ben je eigenrisicodrager voor de WGA? Dan kun je maar liefst 10 jaar lang verantwoordelijk blijven voor de WGA-uitkeringen van (ex-)werknemers. Daarbij maakt het niet uit of de werknemer een tijdelijk of vast contract heeft of had. Als je eigenrisicodrager bent is het belangrijk om de instroom en uitstroom van WGA goed te beheren. Maar hoe doe je dat? En waar vind je de juiste hulp? 

Wat betekent het om WGA eigenrisicodrager te zijn?

Als eigenrisicodrager van de WGA ben je zelf verantwoordelijk voor de WGA-uitkeringen van je (ex)-werknemers voor een periode van 10 jaar. Dit kan kostenbesparend zijn, maar het brengt ook risico’s met zich mee.

Risico’s van WGA eigenrisicodragerschap

Het zijn van WGA eigenrisicodrager brengt ook enkele risico’s met zich mee. Je neemt namelijk de financiële verantwoordelijkheid voor de WGA-uitkeringen van je (ex-)werknemers op je. Dit betekent dat je met hoge kosten geconfronteerd kunt worden als er veel werknemers hebt die in de WGA terechtkomen. Bovendien is het effectief managen van re-integratieprocessen complex en tijdrovend, wat extra middelen en expertise kan vereisen. Ook blijft de verantwoordelijkheid voor uitkeringen tot maximaal 10 jaar bij de werkgever, wat een langdurige financiële verplichting kan zijn.

Kostenbesparing door WGA eigenrisicodragerschap

Het worden van WGA eigenrisicodrager kan kostenbesparend zijn voor werkgevers op verschillende manieren:

  • Als eigenrisicodrager betaal je geen premies aan de Belastingdienst. Je bent zelf verantwoordelijkheid voor de kosten, re-integratie en uitkering van (ex-)werknemers die in de WGA terechtkomen. Dit kan leiden tot lagere lasten als je effectief kunt sturen op re-integratie.
  • Je hebt als eigenrisicodrager meer invloed op het re-integratieproces, waardoor je mogelijk werknemers sneller terug naar werk kunt begeleiden. Dat resulteert weer in lagere uitkeringskosten.

Meer tips nodig hoe je kunt besparen op verzuim? We hebben een whitepaper ontwikkeld met 5 tips erin.

WGA eigenrisicodragerschap en de WIA-beschikking

Een WIA-beschikking is een formeel besluit van het UWV waarin wordt vastgesteld of een werknemer recht heeft op een WIA-uitkering en zo ja, welke uitkering dat is (WGA of IVA). Voor werkgevers betekent een WIA-beschikking dat zij mogelijk te maken krijgen met hogere premies of met financiële verplichtingen als eigenrisicodrager. Het is daarom belangrijk voor werkgevers om goed op de hoogte te zijn van de inhoud van deze beschikkingen en om eventueel bezwaar te maken als ze het niet eens zijn met de beslissing.

Beheers je WGA risico’s met Be Suitable

Be Suitable biedt jou als werkgever de kennis en hulp die nodig is om WGA-risico’s te beheersen en re-integratie te verbeteren. Ons team van ervaren professionals in sociale zekerheid en juridische zaken staat klaar om je te helpen. Neem vandaag nog contact op met Be Suitable via 033 – 330 26 93 of dit formulier en beheers jouw WGA-risico’s effectief.

Anike Alvarenga

Anike Alvarenga

Auteur

Gerelateerde artikelen

0 reacties