Gezonde voeding op de werkvloer: wat jij als werkgever kunt doen

9-05-2025 | Actualiteiten, Blog

4 min. lezen

Steeds meer mensen kampen met chronische aandoeningen en leefstijlgerelateerde klachten. De cijfers liegen er niet om: bijna 60% van de Nederlanders heeft overgewicht en 1 op de 14 lijdt aan diabetes type 2. Maar er is ook goed nieuws: als werkgever kun je vandaag al het verschil maken. Door gezonde voeding in te zetten als middel om werknemers proactief te ondersteunen en hun duurzame inzetbaarheid te versterken.

Gezonde voeding

Dat kleine veranderingen in dieet een groot effect kunnen hebben, blijkt ook uit onderzoek: gezondere voeding verlaagt het ziekteverzuim en verhoogt de productiviteit. Toch zie je in de praktijk dat de werkvloer vaak een voedingsarme plek, met snelle suikers en vette snacks blijft.

 ‘Laat voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voeding,’ aldus Hippocrates.

En dat is precies waar het om draait. Door werknemers te ondersteunen bij gezonde keuzes, bijvoorbeeld door het aanbieden van minder bewerkte snacks, geef je hun gezondheid en geest een boost. Maar daar houdt het niet op. Wie investeert in vitaliteit op de werkvloer, voorkomt dat kleine klachten uitgroeien tot langdurig verzuim. Want als iemand uitvalt, komt er veel op je af: wetgeving, re-integratie, kosten en onzekerheid. Dat hele traject kun je beter voor zijn.

Vrolijk overleg collega's

Weet jij als werkgever wat er allemaal van je wordt verwacht bij
verzuim? We leren het je graag.

Van vullen naar voeden

Een tijdje geleden heeft Veerle Tijssen (Arbeidsdeskundig Consultant) een inspiratiesessie gegeven bij Be Suitable. Met de centrale vraag: voed jij je lichaam, of vul je het alleen? Want dat verschil is enorm. In de sessie nam ze een diepe duik in de kracht van voeding. Ze stond stil bij:

  • Wat de functies van macronutriënten – vetten, koolhydraten en eiwitten – zijn. Zo zijn (gezonde) vetten belangrijk voor de ontwikkeling van hersenen, ogen en het zenuwstelsel, denk aan vette vis of avocado.
  • De impact van insulineresistentie op je energie en welzijn. Wie hier last van heeft, merkt dat vaak aan vermoeidheid na het eten of een aanhoudende behoefte om te snacken.
  • Praktische tips om voeding in te zetten als brandstof voor lichaam én geest. Zo helpt het om dagelijks minstens 400 gram groente te eten en eetmomenten te beperken.

    En wat bleek na afloop?  De behoefte aan actie was direct voelbaar. De standaard boodschappenlijst voor de lunch op kantoor is direct aangepast en binnen enkele dagen werd er een nieuwe boodschappenbestelling geleverd, waarmee gezonde voeding toegankelijk wordt voor iedereen. 

    Wat kun jij als werkgever doen? 5 strategieën die wij meegeven

    Gezonde voeding op de werkvloer is meer dan een schaal appels op het aanrecht. Het gaat om een cultuur waarin vitaliteit de norm is, zonder dat het betuttelend voelt. Als werkgever heb je daarin een unieke positie: jij kunt de omgeving zó inrichten dat gezonde keuzes vanzelfsprekend worden. Geen opgeheven vingertjes, wel slimme aanpassingen die werken. Hieronder lees je vijf onderbouwde strategieën om gezonde voeding te stimuleren in jouw organisatie.

    Strategie 1: Maak gezond eten vanzelfsprekend, niet verplicht

    Mensen willen zelf kunnen kiezen wat ze eten. Maar wát ze kiezen, wordt sterk beïnvloed door wat er om hen heen beschikbaar is. Door de werkomgeving slim in te richten, kan jij subtiel het gedrag sturen van werknemers. Denk bijvoorbeeld aan waterkannen met munt en citroen standaard in de kantine aanbieden, in plaats van frisdrank. Of een pantry waar in plaats van koek en snoep juist snackgroenten, ongezouten noten of volkoren crackers liggen.

    Ook kleine dingen, zoals het beschikbaar stellen van een koelkast en magnetron voor wie zijn eigen gezonde lunch wil meenemen, kunnen al een verschil maken. Deze aanpassingen verlagen de drempel tot gezonde keuzes zonder iets te verbieden. Het draait om gemak en verleiding op een positieve manier.

    Strategie 2: Zet voeding op de agenda

    Gezonde voeding krijgt pas echt impact als het onderdeel wordt van het werkritme. Organiseer bijvoorbeeld:

    • Een inspirerende lunchsessie over voeding en energie. Laat medewerkers ervaren welke voeding écht vult en energie geeft, zodat ze bewuster kiezen tijdens hun werkdag.
    • Een proeverij met voedzame alternatieven voor bekende snacks. Denk aan het vervangen van een zoete reep door een havermoutballetje of zelfgemaakte mueslireep.
    • Een workshop waarin medewerkers leren om etiketten te lezen, is volgens Veerle ook een belangrijk onderdeel in de weg naar bewustere en gezondere keuzes maken. Door inzicht te krijgen in wat er écht in producten zit, leer je verborgen suikers en ongezonde toevoegingen herkennen. En het mooie is: als je weet wat erin zit, kun je vaak makkelijk zelf een gezonder alternatief maken.

     

    Voeding

    Strategie 3: Doe het samen en begin klein

    Grote veranderingen zijn vaak niet houdbaar, kleine stappen wél. Begin bijvoorbeeld met een suikervrije week op kantoor, waarbij collega’s elkaar tips geven en nieuwe producten uitproberen. Of vervang tijdens de vrijmibo de chips en bitterballen een keer door snoepgroenten met hummus. Niet om met het vingertje te wijzen, maar juist om samen te experimenteren.

    Het sociale aspect van dit soort initiatieven is essentieel. Verandering werkt het best in groepsverband, vooral als er ruimte is voor plezier, onderlinge steun en laagdrempeligheid. Samenwerken aan een gezondere leefstijl versterkt bovendien het teamgevoel en zorgt ervoor dat medewerkers zich meer verbonden voelen.

    Strategie 4: Geef zelf het goede voorbeeld

    Als werkgever ben jij het levende bewijs van wat wel of niet als ‘normaal’ geldt binnen je organisatie. Door zichtbaar zelf te kiezen voor voedzame maaltijden, geef je het goede voorbeeld. Drink je water in plaats van frisdrank en neem je bewust pauze, dan laat je zien dat vitaliteit belangrijk is. Niet alleen voor het team, maar ook voor jezelf.

    Strategie 5: Creëer een gezonde lunchcultuur

    Tot slot is het belangrijk om stil te staan bij wat lunchen op jouw werkplek eigenlijk betekent. Is het een vluchtige maaltijd achter het scherm, of juist een moment van rust en verbinding? Door (deels) een gezonde lunch aan te bieden, denk aan rijkgevulde salades, volkoren wraps, soep of yoghurt met fruit en havermout, maak je van de lunch een waardevol onderdeel van de dag. Gezond lunchen samen op kantoor bevordert niet alleen betere eetgewoontes, maar ook verbinding, ideeënuitwisseling en werkplezier.

    Van gezonde voeding naar een gezonde werkvloer

    Gezonde voeding is belangrijk, dat weten we allemaal. Maar hoe zit het met een gezonde werkvloer? Bij Be Suitable geloven we dat ook de werkomgeving bepalend is voor de vitaliteit van medewerkers. Met vroegtijdige signalering, concreet advies en trainingen zoals Grip op Verzuim helpen we werkgevers om verzuim te voorkomen én aan te pakken. Zo werk je net als bij een gezond voedingspatroon, stap voor stap, aan een organisatie waarin mensen gezond, gemotiveerd en inzetbaar blijven.

    Redactie Be Suitable

    Redactie Be Suitable

    Auteur

    De redactie van Be Suitable verzamelt, samen met de experts van Be Suitable, relevante informatie uit de markt.

    Gerelateerde artikelen

    Even voorstellen… Mayla Netten

    Even voorstellen… Mayla Netten

    Mayla Netten is sinds 2 september 2024 Junior Casemanager Verzuim bij Be Suitable. In deze rol adviseert ze werkgevers over de Wet Verbetering Poortwachter en helpt ze bij het beperken van schadelast

    0 reacties