Als werkgever is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verschillende regelingen rondom werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Twee belangrijke uitkeringen hierbij zijn de WW (Werkloosheidswet) en de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee? En hoe kunnen ze elkaar versterken? In deze blog leggen we het je duidelijk uit, zodat je precies weet waar je aan toe bent.
Wat is de WW-uitkering?
De WW-uitkering is bedoeld voor werknemers die hun baan verliezen en geen inkomen meer hebben. Het is een tijdelijke uitkering die werknemers helpt om de periode zonder werk te overbruggen terwijl ze op zoek zijn naar een nieuwe baan. De duur en hoogte van de WW-uitkering zijn afhankelijk van het arbeidsverleden en het laatstverdiende loon van de werknemer.
Wat is de WIA-uitkering?
De WIA-uitkering is bedoeld voor werknemers die langdurig ziek zijn en daardoor (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt worden. Binnen de WIA zijn er twee regelingen: de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) en de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten). De WIA-uitkering zorgt voor een inkomen bij arbeidsongeschiktheid, afhankelijk van de mate waarin de werknemer nog kan werken.
Rechten en plichten bij WIA
Bij de WIA uitkering komen verschillende rechten en plichten kijken. Zo moet een werknemer zich houden aan re-integratieverplichtingen en zijn er bepaalde voorwaarden voor de WIA uitkering aanvragen. Ook de werkgever speelt hierbij een belangrijke rol, bijvoorbeeld door te zorgen voor passende werkplekken en ondersteuning bij re-integratie.
Wanneer versterken WW en WIA elkaar?
Het kan voorkomen dat een werknemer eerst een periode een WW-uitkering ontvangt en daarna in aanmerking komt voor een WIA-uitkering. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een werknemer tijdens de werkloosheid langdurig ziek wordt. In dit geval stopt de WW-uitkering en wordt de werknemer na een WIA keuring beoordeeld voor een WIA-uitkering. De WIA keuring bepaalt in welke mate de werknemer arbeidsongeschikt is en welke rechten en plichten bij WIA van toepassing zijn.
Weet jij als werkgever wat er allemaal van je wordt verwacht bij
verzuim? We leren het je graag.
Wat was de WAO-regeling?
Voor de invoering van de WIA bestond er de WAO (Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering). Deze regeling bood ook een arbeidsongeschiktheidsuitkering, maar was minder gericht op re-integratie van werknemers. De WIA regeling is daarom geïntroduceerd om werknemers te stimuleren zo veel mogelijk aan het werk te blijven of weer aan het werk te gaan.
Werkloosheid vs. arbeidsongeschiktheid
Het verschil tussen WW en WIA is dus voornamelijk de reden voor de uitkering: werkloosheid versus arbeidsongeschiktheid. Beide uitkeringen bieden een vangnet voor werknemers in verschillende situaties en kunnen elkaar versterken als een werknemer eerst werkloos en daarna arbeidsongeschikt raakt. Door goed op de hoogte te zijn van de WIA keuringsprocedure en de rechten en plichten bij WIA, kun je als werkgever je werknemers beter ondersteunen in moeilijke tijden.
Vragen over de WIA of WW?
Neem gerust contact met ons op via dit formulier of 033 – 330 26 93. We helpen je graag verder!
0 reacties