De no-riskpolis: een zieke werknemer? UWV betaalt soms mee!

14-10-2022 | Blog, Sociale Zekerheid

2 min. lezen

We spreken regelmatig werkgevers die niet weten of hun (nieuwe) werknemers een no-riskpolis hebben. Hierdoor loopt u als werkgever geld mis. In dit artikel kunt u lezen wat de  no-riskpolis inhoudt en wat u kunt doen als uw werknemer de no-riskpolis heeft.

Wat is de no-riskpolis?

De no-riskpolis is een looncompensatieregeling voor de werkgever. Dat betekent dat als er sprake is van de no-riskpolis, UWV geheel of gedeeltelijk de kosten compenseert die de werkgever zou moeten doorbetalen bij ziekte van een werknemer.

De no-riskpolis geldt als u een werknemer met een ziekte of handicap in dienst neemt. Deze regeling heeft de volgende voordelen:

  • U krijgt een Ziektewetuitkering voor de werknemer als hij/zij ziek wordt.
  • U hoeft geen hogere premie te betalen voor de Ziektewet.
  • U hoeft geen hogere premie te betalen als de werknemer in de WGA komt.

De no-riskpolis is van toepassing voor werknemers:

  • Met een WAO- of WAZ-uitkering;
  • Met een WIA-uitkering (soms);
  • Met een WAO- of WAZ-uitkering;
  • Met een WIA-uitkering (soms);
  • Met een Wajong-uitkering;
  • Met een WSW-dienstverband, WIW-baan of Id-baan;
  • Met een SFB-status (structureel functioneel beperkt);
  • Die beschut werken (onder de hoede van de gemeente werken);
  • Die scholingsbelemmeringen hebben;
  • Uit het doelgroep register.

Hoe weet ik of mijn werknemer de no-riskpolis heeft?

Als u een werknemer in dienst neemt, dan mag u na twee maanden vragen of deze werknemer een no-riskpolis heeft. Het is wettelijk niet toegestaan om dit tijdens de eerste twee maanden te vragen. Aan werknemers die al langer in dienst zijn, kunt u vragen of zij een no-riskpolis hebben. U mag niet aan uw werknemers vragen om welke reden zij een no-riskpolis hebben.

Het kan handig zijn om deze informatie vast te leggen in het verzuimsysteem- of administratie. Dan weet u direct voor welke werknemers u een Ziektewetuitkering kunt aanvragen bij UWV als er sprake is van een ziekmelding.

Wat moet ik als werkgever doen als mijn werknemer de no-riskpolis heeft?

Als de werknemer met een no-riskpolis ziek wordt, kunt u een Ziektewetuitkering aanvragen bij UWV.  Op het formulier geeft u aan dat de werknemer in kwestie een no-riskpolis heeft. UWV beoordeelt of de werknemer op basis van de voorwaarden van de no-riskpolis een Ziektewetuitkering krijgt.

Schakel hulp in van Be Suitable

Wilt u een specifieke situatie bespreken? Bent u er bijvoorbeeld niet zeker van of uw werknemer de no-riskpolis heeft? Neem dan contact op via mail@besuitable.nl of via 033 330 26 93.

Melek Kuloglu

Melek Kuloglu

Auteur

Melek Kuloglu is Casemanager Regie op Verzuim bij Be Suitable. Dagelijks informeert en adviseert zij werkgevers bij complexe verzuimvraagstukken.

Gerelateerde artikelen

Actievere rol voor werknemers bij WIA-aanvraag

Actievere rol voor werknemers bij WIA-aanvraag

Sinds 8 april 2024 is het WIA-aanvraagformulier van UWV verbeterd. Werknemers kunnen nu zelf documenten uploaden in het formulier. Ook de werking van het formulier wordt beter uitgelegd. Deze wijzigingen heeft UWV doorgevoerd zodat de afhandeling sneller en soepeler verloopt.

Alles over eigenrisicodrager zijn voor de WGA

Alles over eigenrisicodrager zijn voor de WGA

Ben je eigenrisicodrager voor de WGA? Dan kun je maar liefst 10 jaar lang verantwoordelijk blijven voor de WGA-uitkeringen van (ex-)werknemers. Daarbij maakt het niet uit of de werknemer een tijdelijk of vast contract heeft of had.

Als je eigenrisicodrager bent is het belangrijk om de instroom en uitstroom van WGA goed te beheren. Maar hoe doe je dat? En waar vind je de juiste hulp?

0 reacties