Een kijkje in de werkdag van… Juridisch Consultant Laura

10-08-2020 | Blog

3 min. lezen

Als Juridisch Consultant bij Be Suitable ondersteun ik werkgevers op het gebied van arbeids-en sociaal zekerheidsrecht gedurende een verzuimtraject en de WGA-periode. Daarnaast voer ik ook bezwaar- en/of beroepsprocedures tegen het UWV  en richt ik mij op het beheersen van de schadelast voor werkgevers. Onlangs sprak ik één van onze werkgevers en in ons laatste adviesgesprek vroeg hij mij: ‘’Hoe ziet jouw dag als juridisch consultant eruit, gedurende de coronacrisis?” Hieronder leest u hierop mijn antwoord. Neem een kijkje in mijn werk als juridisch consultant bij Be Suitable.

Mijn werkdag begint rond 07.00 uur ‘s ochtends. Ik ben een vroege vogel en met een dreumes van net 1 jaar sta ik al vroeg aan. Ik drink koffie en begin met het beantwoorden van e-mails en eventuele openstaande zaken. Vervolgens maak ik een planning voor de rest van de werkdag. Met veel deadlines is plannen namelijk essentieel.

08.30 uur. Ik begin met het bestuderen van jurisprudentie voor een bezwaarschrift dat ik vandaag ga opstellen. De zaak gaat over een mevrouw die van het UWV een WGA-uitkering heeft toegekend gekregen. Namens de werkgever voer ik bezwaar om daarvoor in de plaats een IVA-uitkering toe te kennen. Ik analyseer daarna de wetteksten en protocollen en ga aan de slag met het inhoudelijke bezwaar.

10.45 uur. De telefoon gaat. Een andere werkgever belt. Of ik tijd heb om een verzuimdossier te bespreken waarin zijn zieke werknemer niet meewerkt aan de re-integratie. We bespreken de situatie en ik geef de werkgever concrete adviezen om adequaat op deze situatie te reageren.

11.20 uur. Nadat ik het advies heb afgerond wend ik mij weer tot het opstellen van het bezwaarschrift. Ik zet een muziekje op en ga aan de slag.

12.15 uur. Korte lunchpauze.

12.35 uur. Ik word gebeld. Dit keer is het een collega. “Heb je tijd om te kijken naar een detacheringsovereenkomst spoor 2?” We bespreken samen de zaak en ik bestudeer de stukken. Het ziet er allemaal goed uit, op wat kleine aanpassingen na. Samen zorgen we ervoor dat de werkgever hier direct weer verder mee aan de slag kan.

13.10 uur. Er komt een e-mail binnen met de vraag of ik een werkgever kan adviseren over de mogelijkheden van het beëindigen van het dienstverband van een werknemer die langdurig arbeidsongeschikt is. De WIA-beoordeling is inmiddels binnen en de werkgever wil graag het dienstverband beëindigen. Ik neem contact op met de werkgever en bespreken de situatie. Na ons gesprek stuur ik de werkgever nog een e-mail waarin ik de onderliggende documenten opvraag zodat ik daarna direct aan de slag kan gaan.

13.55 uur. Ik ga weer verder met het bezwaarschrift. Inmiddels heb ik de gronden opgesteld en ga ik verder met de conclusie en verzamel ik de bewijsstukken. Ondertussen beantwoord ik nog een e-mail die binnenkomt en maak ik een belafspraak voor de volgende dag.

16.30 uur. Er komt nog een e-mail binnen van een van onze werkgevers met een vraag over de compensatieregeling transitievergoeding die sinds 01 april 2020 aangevraagd kan worden. We lopen de vragen van het UWV samen door en houden hierbij de checklist met benodigde documenten paraat. Ik hang op met een tevreden gevoel: deze klant kan weer verder!

17.00 uur. Het bezwaarschrift wordt ingediend en ik rond mijn andere werkzaamheden af voor vandaag. Tijd om mijn dochter van de kinderopvang op halen!

Ondanks deze gekke tijd zijn mijn werkdagen niet heel anders dan hiervoor. Wel merk ik dat er meer vragen van werkgevers binnenkomen en veel werkgevers zich zorgen maken om de toekomst van hun onderneming. Samen met mijn collega’s van Be Suitable probeer ik hen zo goed mogelijk te adviseren en te ondersteunen waar mogelijk.

Hebt u vragen aanleiding van dit artikel of wilt u een specifieke casus bespreken met onze juridisch consultant? Stuur een e-mail naar: mail@besuitable.nl of bel naar: 033 330 26 93.

 

Laura Kelder-Hendriks

Laura Kelder-Hendriks

Auteur

Laura is juridisch consultant bij Be Suitable. Zij ondersteunt werkgevers in hun (rechts)positie en gaat altijd op zoek naar oplossingen door wet- en regelgeving op de juiste manier te interpreteren.

Gerelateerde artikelen

Alles over eigenrisicodrager zijn voor de WGA

Alles over eigenrisicodrager zijn voor de WGA

Ben je eigenrisicodrager voor de WGA? Dan kun je maar liefst 10 jaar lang verantwoordelijk blijven voor de WGA-uitkeringen van (ex-)werknemers. Daarbij maakt het niet uit of de werknemer een tijdelijk of vast contract heeft of had.

Als je eigenrisicodrager bent is het belangrijk om de instroom en uitstroom van WGA goed te beheren. Maar hoe doe je dat? En waar vind je de juiste hulp?

0 reacties