EZWb zonder inzet verzekeringsartsen

25-07-2017 | Actualiteiten

< 1 min. lezen

Het UWV kampt al een tijd met hardnekkige achterstanden vanwege een tekort aan verzekeringsartsen. Op dit moment laat de uitkeringsinstantie al sociaal medisch verpleegkundigen en/of medisch secretaresses delen van de taken van verzekeringsartsen over om zo meer mensen te kunnen helpen, bijvoorbeeld bij Eerstejaars Ziektewetbeoordelingen (EZWb).

Met deze EZB-beoordeling bepaalt UWV of een uitkeringsgerechtigde na een jaar in de Ziektewet, recht heeft op de resterende uitkeringsduur in de Ziektewet van maximaal 1 jaar. Om de enorm gegroeide achterstanden terug te dringen, stelt UWV voor deze groep betrokkenen een screenings-werkwijze in. Een multidisciplinair team maakt op basis van dossieronderzoek een selectie in uitkeringsgerechtigden. Wanneer dit team van mening is dat er een grote kans op Ziektewet zou blijven bestaan, dan ontvangt volgt een beslissing zonder het verrichten van de reguliere beoordeling.

Minister Asscher heeft zich achter dit idee geschaard, maar voor werkgevers is het juist van enorm belang dat de EZWb daadwerkelijk wordt uitgevoerd! Ziektewetuitkeringen worden immers aan werkgevers doorbelast aangezien de gedifferentieerde werkgeverspremie is gebaseerd op de uitkeringen van zieke (ex-) werknemers.

Werkgevers ontvangen dus de rekening, zonder dat er een verzekeringsarts aan te pas is gekomen!

Laura Kelder-Hendriks

Laura Kelder-Hendriks

Auteur

Laura is juridisch consultant bij Be Suitable. Zij ondersteunt werkgevers in hun (rechts)positie en gaat altijd op zoek naar oplossingen door wet- en regelgeving op de juiste manier te interpreteren.

Gerelateerde artikelen

Inzicht in WW en WIA: wat moet je weten als werkgever?

Inzicht in WW en WIA: wat moet je weten als werkgever?

Als werkgever is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regelingen rondom werkloosheid en arbeidsongeschiktheid, zoals de WW (Werkloosheidswet) en WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). In deze blog leggen we uit wat het verschil is tussen deze twee en hoe ze elkaar versterken.

Wat kost ziekteverzuim per medewerker per dag?

Wat kost ziekteverzuim per medewerker per dag?

Als werkgever weet je dat ziekteverzuim en vooral langdurig verzuim een grote impact heeft op je bedrijf. Maar wat kost ziekteverzuim nu precies per dag? In deze blog zetten we de kosten voor je op een rijtje en geven we een duidelijk overzicht van de verschillende factoren die een rol spelen. Zo krijg je een beter beeld van de totale kosten.

Wat zijn je rechten als werkgever bij verzuim?

Wat zijn je rechten als werkgever bij verzuim?

Als werkgever krijg je te maken met verzuim wanneer een werknemer ziek is en niet kan werken. Het is belangrijk om te weten wat je rechten en plichten zijn volgens de arbeidswetgeving en de Wet arbeidsomstandigheden (Arbowet). We leggen uit wat je als werkgever moet doen en wat je rechten zijn bij verzuim.

0 reacties