Einde aan het slapende dienstverband?

8-10-2019 | Sociale Zekerheid

2 min. lezen

Werkgevers mogen werknemers na twee jaar ziekte niet meer in dienst houden met een zogenoemd slapend dienstverband, zo stelt advocaat-generaal Ruth de Bock in een advies aan de Hoge Raad.

Voortduren slapend dienstverband

Door de introductie van de transitievergoeding middels de Wet Werk en Zekerheid werd voor veel werkgevers het ontslag van een werknemer die langer dan twee jaar in dienst was te duur. Naast het feit dat de werkgever tijdens de ziekteperiode het loon, en re-integratiekosten betaald, kwam daar nog de transitievergoeding bij. Om het uitbetalen van de transitievergoeding te voorkomen, lieten veel werkgevers het dienstverband na twee jaar ziekte voortbestaan. De zieke werknemer blijft dus in feite in dienst, zonder daar loon voor te ontvangen. Ook voor de werknemer kan het onredelijk zijn om het dienstverband na twee jaar arbeidsongeschiktheid te laten voortduren.

Compensatieregeling transitievergoeding

Omdat de slapende dienstverbanden wel als een probleem werden gezien, is er wetgeving opgesteld om werkgevers te compenseren voor de transitievergoeding die na 2 jaar betaald moet worden: de Regeling compensatie transitievergoeding. De regeling gaat in op 1 april 2020 en heeft terugwerkende kracht tot 1 juli 2015.

Prejudiciële vragen

Om duidelijkheid te krijgen over dit onderwerpen, heeft de kantonrechter te Roermond onlangs prejudiciële vragen gesteld aan de Hoge Raad. De Hoge Raad moet uitspraak doen over de vraag of een werkgever op grond van goed werkgeverschap verplicht kan worden een slapend dienstverband te beëindigen, of dat hij een voorstel van een werknemer om met wederzijdse goedkeuring te beëindigen mag weigeren. De verwachting is dat de uitspraak voor duidelijkheid zal zorgen voor werkgevers én werknemers met slapende dienstverbanden. Of er een einde komt aan het slapend dienstverband? We wachten het af. Wilt u een specifieke casus bespreken met onze juridisch consultant of hebt u vragen? Stuur een e-mail naar: mail@besuitable.nl of bel naar: 033 – 330 26 93.

Marc Houtman

Marc Houtman

Auteur

Marc Houtman is werkzaam als manager bij Be Suitable. Hij stuurt het team aan en ontwikkelt de dienstverlening. Ook adviseert hij werkgevers op het gebied van verzuim- en arbeidsongeschiktheidsrisico’s. Hij is sinds 2013 geregistreerd Case & Care manager (RCMC®) en heeft veel ervaring op het gebied van risicobeheersing binnen de Nederlandse sociale zekerheid. Marc is tevens initiatiefnemer van ArboNext, een dochteronderneming van Nedasco B.V. Wilt u meer weten over onze dienstverlening en mogelijke samenwerking? Neemt contact op met Marc via mj.houtman@besuitable.nl.

Gerelateerde artikelen

Alles over eigenrisicodrager zijn voor de WGA

Alles over eigenrisicodrager zijn voor de WGA

Ben je eigenrisicodrager voor de WGA? Dan kun je maar liefst 10 jaar lang verantwoordelijk blijven voor de WGA-uitkeringen van (ex-)werknemers. Daarbij maakt het niet uit of de werknemer een tijdelijk of vast contract heeft of had.

Als je eigenrisicodrager bent is het belangrijk om de instroom en uitstroom van WGA goed te beheren. Maar hoe doe je dat? En waar vind je de juiste hulp?

0 reacties