Hoe kan ik mijn werknemer ondersteunen na een miskraam?

28-02-2023 | Blog, Sociale Zekerheid

2 min. lezen

Van alle vrouwen maakt minimaal 11 procent in hun leven een miskraam mee. Zowel vrouwen als hun partners ervaren dit verlies vaak als traumatisch. Toch wordt er niet altijd extra begeleiding geboden door de zorgverleners. Een koppel wordt met het slechte nieuws naar huis gestuurd en er is niet standaard (extra) aandacht voor het psychische aspect.

Als arbeidsdeskundige spreek ik met enige regelmaat werknemers waarbij een miskraam een grote rol heeft gespeeld in de aanloop naar hun verzuimperiode. De psychische begeleiding na een miskraam is de verantwoordelijkheid van de behandelaars van uw werknemer, maar ook als werkgever kunt u de werknemer in deze periode ondersteunen.

Lang thuis zitten is vaak niet de oplossing en kan het gevoel geven dat het leven stil staat. Doorgaan alsof er niks aan de hand is, kan echter leiden tot overbelasting en is niet altijd mogelijk of wenselijk. Hoe zorgt u ervoor dat werk een fijne afleiding is en creëert u de omstandigheden om het trauma op een gezonde manier te verwerken?

Aandacht

Neem de tijd voor uw werknemer en creëer de omstandigheden waarin zij makkelijk haar verhaal kan doen. Niet iedereen kiest ervoor om het verhaal op werk te delen en dat is invoelbaar. Als de behoefte er is, sta dan open voor het gesprek.

Ook als een werknemer ervoor kiest om niet over het verlies te praten, is het fijn als de werkgever extra aandacht heeft. Een regelmatige check-up laat zien dat u betrokken bent en uw werknemer er niet alleen voor staat. De meeste werknemers waarderen deze aandacht, ook als ze er geen gebruik van maken.

Regie

Een werknemer weet vaak het best wat hij/zij aan kan. Bijvoorbeeld welke taken een fijne afleiding zijn en welke te veel gevraagd zijn. Vraag de werknemer wat u kunt aanpassen en denk actief mee. Denk aan het verminderen van deadlines/werkdruk, complex klantcontact of het tijdelijk verkorten van de werkdag.

Externe ondersteuning

Merkt u dat het ondanks uw inspanning slechter gaat, dan is het goed om hulp in te schakelen. Als werkgever bent u geen therapeut en die rol moet u ook niet op u nemen.

Binnen de wet- en regelgeving heeft de werknemer de mogelijkheid om een preventief spreekuur bij de bedrijfsarts in te plannen, als ze niet is ziekgemeld. De besproken informatie blijft tussen de werknemer en de bedrijfsarts. Als werkgever kunt u aan de bedrijfsarts en/of de arbodienst vragen mee te denken. Bijvoorbeeld of er aanvullende begeleiding ingezet kan worden (zoals coaching of psychologische (NIP) begeleiding). Bij het inzetten van coaches is het belangrijk goed onderzoek te doen naar wie u inzet, gezien de term coach geen beschermde titel is.

Schakel hulp in van Be Suitable

Heeft u vragen over bijvoorbeeld het inzetten van verlof gedurende deze periode? Neem dan contact op via mail@besuitable.nl of via 033 330 26 93. Onze casemanagers zullen u hierin begeleiden.

Tip: hier vindt u meer informatie over diverse verlofregelingen

 

Joeri Willems

Joeri Willems

Auteur

Als arbeidsdeskundig consulent kom ik bij de werkgever en werknemer langs. Ik streef ernaar de situatie volledig te doorgronden en een oplossing te zoeken waarmee zowel de werknemer en werkgever geholpen zijn. Dit doe ik door te zoeken naar mogelijke aanpassingen in het eigen werk en te zoeken naar andere functies binnen en buiten het bedrijf.

Gerelateerde artikelen

0 reacties