De Hoge Raad heeft besloten: einde aan het slapend dienstverband

12-11-2019 | Sociale Zekerheid

< 1 min. lezen

Wat houdt het slapende dienstverband in? 
Een slapend dienstverband is een arbeidsovereenkomst waarbij een langdurig arbeidsongeschikte werknemer niet aan het werk is en geen loon ontvangt, maar wel in dienst wordt gehouden. Zodoende wordt er geen transitievergoeding betaald aan de werknemer. De transitievergoeding is de ontslagvergoeding waar een werknemer recht op heeft als hij of zij wordt ontslagen na een dienstverband van twee jaar of langer.

Belangrijk om te weten als werkgever: uitspraak van de Hoge Raad
Op basis van het advies van advocaat-generaal Ruth de Bock heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan over het voortzetten van het slapend dienstverband. De uitspraak luidt dat goed werkgeverschap met zich meebrengt dat u als werkgever een werknemer niet in dienst mag houden op basis van een slapend dienstverband. Op verzoek van de werknemer zal u het dienstverband moeten beëindigen, met betaling ter hoogte van de wettelijke transitievergoeding. Een uitzondering op deze uitspraak is een situatie waarbij er een reëel uitzicht is op re-integratie van de werknemer en als er voor u als werkgever gerechtvaardigde belangen zijn voor om het dienstverband niet te beëindigen.

Wilt u een specifieke casus bespreken met onze juridisch consultant of hebt u vragen? Stuur een e-mail naar: mail@besuitable.nl of bel naar: 033 – 330 26 93.

Over de auteur: Laura Hendriks is juridisch consultant bij Be Suitable. Zij ondersteunt werkgevers in hun (rechts)positie en gaat altijd op zoek naar oplossingen door wet- en regelgeving op de juiste manier te interpreteren. Ook richt zij zich op schadelastbeheersing, bezwaar- en beroepsprocedures bij het UWV en staat ze u bij met arbeidsrechtelijke (verzuim)vraagstukken. Vragen? Mail naar laura@besuitable.nl

Laura Kelder-Hendriks

Laura Kelder-Hendriks

Auteur

Laura is juridisch consultant bij Be Suitable. Zij ondersteunt werkgevers in hun (rechts)positie en gaat altijd op zoek naar oplossingen door wet- en regelgeving op de juiste manier te interpreteren.

Gerelateerde artikelen

Actievere rol voor werknemers bij WIA-aanvraag

Actievere rol voor werknemers bij WIA-aanvraag

Sinds 8 april 2024 is het WIA-aanvraagformulier van UWV verbeterd. Werknemers kunnen nu zelf documenten uploaden in het formulier. Ook de werking van het formulier wordt beter uitgelegd. Deze wijzigingen heeft UWV doorgevoerd zodat de afhandeling sneller en soepeler verloopt.

Alles over eigenrisicodrager zijn voor de WGA

Alles over eigenrisicodrager zijn voor de WGA

Ben je eigenrisicodrager voor de WGA? Dan kun je maar liefst 10 jaar lang verantwoordelijk blijven voor de WGA-uitkeringen van (ex-)werknemers. Daarbij maakt het niet uit of de werknemer een tijdelijk of vast contract heeft of had.

Als je eigenrisicodrager bent is het belangrijk om de instroom en uitstroom van WGA goed te beheren. Maar hoe doe je dat? En waar vind je de juiste hulp?

0 reacties