Verzuim verlagen: hoe doe je dat?

30-01-2024 | Blog | 0 Reacties

3 min. lezen

Verzuim, het komt veel voor binnen bedrijven. Maar wat betekent verzuim precies en wat kun je doen om het te verminderen? We nemen je mee in het antwoord op deze vragen en helpen je graag bij het creëren van een gezonde werkomgeving.

Wat is verzuim?

Verzuim betekent dat werknemers niet op het werk zijn omdat ze ziek zijn, gewond zijn, of om andere redenen afwezig zijn. Het kan kort zijn, zoals wanneer je griep hebt, of lang als je ernstig ziek bent. Hoe langer een werknemer weg is, hoe meer invloed het heeft op het bedrijf.

De kosten van verzuim

Verzuim heeft niet alleen effect op de afwezige werknemers, maar kost het bedrijf ook geld. Denk aan:

 • Productiviteitsverlies: Als werknemers er niet zijn, wordt er minder werk gedaan, en anderen moeten meer doen.
 • Vervanging en begeleiding: Het kan duur zijn om vervangers in te huren of extra te betalen voor overuren. Daarnaast zijn er ook kosten verbonden aan het begeleiden van een werknemer die terugkeert naar werk.
 • Negatieve invloed op de bedrijfscultuur: Als verzuim vaak voorkomt, kan dit leiden tot minder tevredenheid en motivatie bij de werknemers.

Verzuim verlagen

Nu weet je wat verzuim is en welke gevolgen het kan hebben. Het is dus heel belangrijk om het serieus te nemen. Meld een medewerker zich regelmatig een aantal dagen ziek of heb je het idee dat hij/zij niet meer goed functioneert? Dat zijn signalen waar je naar moet luisteren en niet zomaar moet wegwuiven. Doe je niets, dan toon je daarmee weinig interesse, betrokkenheid en support (waardoor mensen zich weer gaan ziekmelden).

Besparen op verzuim

Hoe houd jij de verzuimkosten in je bedrijf zo laag mogelijk? Wij geven graag 5 concrete tips in onze whitepaper ‘besparen op verzuim’.

We nemen je mee in 5 manieren om verzuim te verminderen:

1. Voorkomen is beter dan genezen

Bij verzuim is een proactieve benadering erg belangrijk. Zorg voor een gezonde werkplek, moedig gezond gedrag aan en bied programma’s aan die de fysieke en mentale gezondheid van werknemers ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Ergonomische aanpassingen: Pas de werkplek aan om fysieke spanning te verminderen. En schakel eventueel hulp in van een arbeidsdeskundige.
 • Gezondheidsworkshops: Bied workshops aan over voeding en lichaamsbeweging.
 • Stressmanagementtraining: Leer werknemers omgaan met stress op het werk.
 • Een preventief spreekuur: Geeft de werknemers de mogelijkheid om (dreigende) gezondheidsklachten met een bedrijfsarts te bespreken.

Maar blijf vooral ook in gesprek met je medewerkers. Zo leer je hun behoeften steeds beter kennen en kun je daarop inspelen.

2. Een duidelijk verzuimbeleid

Implementeer een duidelijk en eerlijk verzuimbeleid. Dit omvat richtlijnen voor het melden van verzuim, de vereiste documentatie en de gevolgen van ongerechtvaardigd verzuim. Voorbeelden zijn:

 • Duidelijke meldingsprocedures: Geef werknemers duidelijke instructies over hoe ze verzuim moeten melden.
 • Re-integratieplannen: Ontwikkel plannen voor werknemers om terug te keren na verzuim.
 • Strafmaatregelen: Stel consequenties vast voor ongeoorloofd verzuim volgens het beleid.

En erg belangrijk: communiceer dit verzuimbeleid ook goed met je medewerkers. 

3. Als werknemers terugkeren na verzuim

Bied ondersteuning aan werknemers die terugkeren na een periode van verzuim. Dit kan bestaan uit aangepaste werkuren, opleidingen of counseling om hun herstel en aanpassing te vergemakkelijken. Voorbeelden zijn:

 • Aangepaste taken: Pas de werkbelasting aan op basis van de mogelijkheden van de werknemer.
 • Mentale gezondheidsbegeleiding: Bied counseling voor werknemers met stress- of angstproblemen.
 • Flexibele werkschema’s: Sta werknemers toe om geleidelijk aan hun normale werkschema terug te keren.

4. Gezondheid bevorderen

Investeer in de gezondheid van je werknemers. Voorbeelden zijn:

 • Fitnessabonnementen: Bied kortingen of subsidies voor sportschoolabonnementen.
 • Voedingsadvies: Organiseer workshops over gezonde voeding en dieet.
 • Mentale gezondheidsdagen: Organiseer dagen gewijd aan het bespreken van mentale welzijnsonderwerpen.

5. Flexibiliteit

Bied flexibele werkschema’s en mogelijkheden voor thuiswerken aan. Dit kan werknemers helpen hun werk en persoonlijke verplichtingen in evenwicht te houden, wat kan bijdragen aan een lager verzuimpercentage. Voorbeelden zijn:

 • Thuiswerken: Sta werknemers toe om vanuit huis te werken wanneer dat mogelijk is.
 • Aangepaste uren: Laat werknemers hun werktijden aanpassen aan hun behoeften.
 • Zorgverlof: Bied verlofregelingen voor werknemers met zorgverantwoordelijkheden. Maar denk ook aan rouwverlof bijvoorbeeld.

Verzuim verminderen is belangrijk

Zet je in voor een fijne werkomgeving en gezonde werknemers en je zult zien dat verzuim automatisch verminderd.

Maak het verschil met Be Suitable

Bij Be Suitable geloven we in het creëren van gezonde werkomgevingen. We hopen dat deze informatie je gaat helpen om verzuim effectief te verminderen. Heb je nog meer vragen of wil je specifiek advies? Neem gerust contact met ons op. Samen kunnen we een verschil maken!

Melek Kuloglu

Melek Kuloglu

Auteur

Melek Kuloglu is Casemanager Regie op Verzuim bij Be Suitable. Dagelijks informeert en adviseert zij werkgevers bij complexe verzuimvraagstukken.

Gerelateerde artikelen

Alles over eigenrisicodrager zijn voor de WGA

Alles over eigenrisicodrager zijn voor de WGA

Ben je eigenrisicodrager voor de WGA? Dan kun je maar liefst 10 jaar lang verantwoordelijk blijven voor de WGA-uitkeringen van (ex-)werknemers. Daarbij maakt het niet uit of de werknemer een tijdelijk of vast contract heeft of had.

Als je eigenrisicodrager bent is het belangrijk om de instroom en uitstroom van WGA goed te beheren. Maar hoe doe je dat? En waar vind je de juiste hulp?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *